Amit érdemes tudni

 

 Dieselgazkepinfanend

 

Gyakran Ismételt Kérdések

 

1. Mennyi ideig tart a gépkocsi kettősüzemre /benzin-gázautó/ történő átalakítása?

 

Általában egy munkanap alatt elkészül az autógáz szerelés és az ehhez kapcsolódó adminisztratív munka. Vidéki ügyfeleink a helyszínen kulturált körülmények között megvárhatják a gépkocsi átalakítását. A műszaki vizsgáztatáshoz szükséges átalakítási engedélyre a beszereléstől számított 2-4 hetet kell várni.

 

2. El kell e vinni átalakítás után a gépkocsit műszaki vizsgára?

 

Ha sorozat-átalakítási engedéllyel szereltük a gépkocsit és legalább 30 napig érvényes műszaki vizsgával rendelkezik, akkor a Közlekedési Felügyelet nevében kiállítjuk a „Műszaki adatlap”-ot , melynek birtokában a területileg illetékes okmányiroda bevezeti a forgalmi engedélybe a jármű gátautó üzemmódját.  Amennyiben nincs, vagy kevesebb mint 30 napig érvényes a műszaki vizsga, a soron következő időszaki műszaki vizsgán írják be a forgalmi engedélybe a kettős, benzin és gázautó üzemmódot. A vizsgáztatáshoz a dokumentációt biztosítjuk.

 

Ha egyedi átalakítási engedéllyel szereltünk, akkor minden esetben műszaki vizsgára kell vinni a gépkocsit. A vizsgáztatáshoz az átalakítási dokumentációt ez esetben is biztosítjuk.

 

3. Mit foglal magában az átalakítás ára?

 

Cégünknél az ár magába foglalja az átalakítás összes költségét, a műszaki dokumentációt, és a szintjelzős benzin-gáz kapcsoló beépítését. Ügyfelünknek ezen túl csak az okmányirodában, illetve a műszaki vizsgabázison kell fizetnie a fent leírt szolgáltatásért.

 

4. Mennyibe kerül egy gépkocsi átalakítása?

 

Az árat a gépkocsi benzin üzemanyagellátó-rendszerének típusa határozza meg. Más-más gázrendszer szerelhető be egy karburátoros, egy központi injektoros, és egy hengerenkénti injektoros autóba. Pontos árajánlatot az alábbi adatok ismeretében tudunk adni:

 

  • gépkocsira vonatkozó gyártmány, típus
  • évjárat
  • motorteljesítmény
  • motorkód ( vagy a motorszám )

 

Dízelmotorok hatásfokának és teljesítményének javításaLPG-adagolással

 

A dualfuel (egyidejűleg két üzemanyagot elégető) diesel-gas rendszerek lehetővé teszik, hogy a motor dízel és gáz üzemanyag keverékén üzemeljenek egyidejűleg, ezáltal jelentős költségmegtakarítást és egyúttal alacsonyabb elégetlen szén (korom) kibocsátás is elérhető (EURO 5).

 

Mind a gazdaságosság, mind pedig a környezetvédelmi szempontok érvényesülése a beinjektált, a beszívott levegőhöz hozzáadott gáz mennyiségétől függ szigorúan, mely az égési folyamatokat katalizátorként feljavítja. Ehhez kifinomult, komputer vezérelte befecskendezésre van szükség.

 

Egy bizonyos kis mennyiségű LPG a szívóágba beadagolva katalizátorként szolgál, és feljavítja az égésifolyamatot, mivel csaknem az összes dízel el fog égni a hengerekben. A legtöbb dízelmotor az összes éghető dízel üzemanyag mindössze 75-85%-át égeti el a típustól illetve a korától függően, az elégetlen részecskék vagy a kipufogóban égnek el, vagy pedig fekete koromként távoznak a környezetbe.

 

Az OSCAR-N DIESEL gáz befecskendezési rendszerrel az égés jósága felmegy egészen 95-98%-ig.

 

A rendszer szimultán módon egyszerre égeti el a dízel üzemanyagot a kis mennyiségű gázzal együtt, ami az összes dízel95-98%-ának a tökéletes oxidációját jelenti a szokványos 75-85% helyett. Ez természetesen a nyomaték növekedése révén teljesítményjavulást is eredményez.

 

Az átalakítás lényege azonban az, hogy semmiféle átalakításra nincsen szükség, a rendszer „noninvazív”, azaz „nem szállja meg” a járművet, tehát bármikor gond nélkül eltávolítható, és a rendszer nem ezt nem sínyli meg semmi módon az eredeti állapotához viszonyítva.

A rendszer működése az eredeti vezérléstől nem függ, és finomítható bármikor a beállítás utólag is, és a kívánalmaknak megfelelő működés szoftveres úton elérhető.

 

Hogyan működik az OSCAR-N

 

A magas nyomású folyékony gáz (LPG) légneművé konvertálódik, és a gáz nyomása alig valamivel az atmoszférikus nyomás fölötti lesz a reduktor beállításától függően, ami a széles intervallumban változtatható nyitásidejű befecskendező/beeresztő szelepen (gáz injektor) keresztül a komputer által vezérelt mennyiségű gáz jut be a szívótorokba, ahol az a beszívott levegővel keveredik.

 

A pillangószelep aktuális állása, a kipufogógáz hőmérséklete és a fordulatszám jeleinek állandó felügyelete mellett a gázkomputer kiszámítja azt a pillanatnyi aktuális gáz mennyiséget , melyet a rendszer a szívótorokba juttat a gázpedál állásától függően a beállított gáznyomáson. A befecskendezett gáz mennyiségét (az un. gázmappát) PC-vel (laptoppal praktikusan) tudjuk rugalmas módon állítani és változtatni akár menetközben is.

 

A rendszer nem ad be gázt, ha üresjárat van éppen, vagy a vezető leveszi a lábát a gázpedálról hirtelen, (cut-off) illetve, ha éppen fékez. A gázbeadás akkor is szünetel, ha a kipufogó hőmérséklete túl magasra szökik, vagy nem kapunk onnan jelet.

 

A rendszer egyszerűen ki- és bekapcsolható egy gombnyomással a vezető által, avagy saját magától is visszaáll dízel üzemre, ha a gázrendszer valamiért nem áll rendelkezésre, vagy a szerviz időtartam kifutott és nem vittük el a járművet a felülvizsgálatra. Ha a gáz kifogy teljesítménycsökkenést érzékelünk, a dízeladagolás változatlanul hagyása mellett a motor csak dízel üzemben fut.

 

Költség megtakarítás a kedvezőbb üzemanyag fogyasztásból kifolyólag

 

Annak következtében, hogy a beadott gáz katalizátorként működve az égési hatásfokot csaknem 100%-ra emeli, természetesen a fogyasztás is javulni fog, azaz ugyanazon dízelolaj mennyiséggel jelentősen nagyobb távolságra lehet eljutni. Ez a valóságban a forgatónyomaték növekedésében jelentkezik, ami jobb vezethetőséget eredményez a gépjárműnél a dualfuel-üzemben.

 

A gyakorlat azt mutatja, hogy 10-20% megtakarítás érhető el a mai árviszonyok mellett és a ma még üzemelő dízelmotorok esetén.

 

Példa:Vegyünk egy 4×4 hajtású terepjárót, mely száz kilométerenként 4 liter LPG-t fogyaszt /Land Rover Defender/ normál körülmények esetén, dízelből pedig 75 litert használ 700 km távon, ami 10.7 L/100km fogyasztást jelent.

 

A költségeket tekintve ez a mai árak mellett kerekítve:

 

75×320=24 000 HUF a dízel bekerülési költsége 700 km-en

 

28×175= 4 900 HUF az LPG bekerülési költsége szintén 700 km-en

 

Dualfuel(dízel+LPG) üzemmódban a tapasztalatok szerint pontosan 1000 km-t tudunk megtenni, így a gazdaságosság 100 km-re átszámítva: 2890 HUF-ra jön ki.

 

Ugyanez tisztán dízellel száz kilométerre: 3430 HUF-ra jön ki kis kerekítéssel.

 

A kettő különbsége: 540 HUF száz kilométerenként, ami 15.7%-nak felel meg a megtakarítás szempontjából.

 

Ez a tisztán üzemanyag fogyasztásból eredő megtakarítás, nem „ foritosítva” a jobb vezethetőség előnyétilletve azt a tényt, hogy a motor csendesebben fog járni, illetve a tökéletes égés miatt a kenőolaj issokkal tisztább marad azonos futásteljesítményre vetítve, ami végső soron a motor élettartam növekedését jelenti.

 

Gyakran feltett kérdések (FAQ)

 

A megnövekedett teljesítmény rongálja-e a motort?

 

Röviden válaszolva, nem. Ahhoz viszont, hogy ennek a rendszernek minden előnyét és jótékony hatását élvezni tudjuk, természetesen a motornak jó állapotban kell lennie, de ez igaz mindenfajta más teljesítménynövekedéssel járó módszerre is egyébként. A csaknem tökéletes égés folytán a lerakódás is csekély lesz az égéstérben, ez végső soron a tisztább kenőolajjal észlelhető és mérhető le olajcserék alkalmával. Az emisszió oldaláról vizsgálva a változást, a kipufogógáz „kifehéredik” az eredetihez képest, mivel az elégetlen szénrészecskék (korom) száma drasztikusan csökken a az utóégető katalizátort sem terheli olyan mértékben, mint előtte, hiszen alig marad mit elégetnie, tehát az élettartama megnő.

 

Alkalmazható-e ez a rendszer a modern „common-rail” motoroknál is?

 

Nem, a rendszer saját vezeték korbácsával kapcsolódik a saját komputerére é s a szenzorokra, ezáltal semmilyen ráhatással nincsen az eredeti elektronikus rendszerre, a régi adagolós motornál az adagolásba sem avatkozik bele, így ha a gáz elfogy, avagy a gázrendszer valamiért használhatatlan lesz, a rendszer visszatér az eredeti csak dízel üzemre menet közben is.

 

Sokkal magasabb hőmérsékleten jár a motor a nagyobb teljesítmény miatt?

 

Nem, mivel a vízhűtés állandó hőmérsékletet biztosít a köpenytérben. A szelepek és a szelepfészkek viszont tény, hogy nagyobb hő terhelésnek vannak kitéve, ezáltal nagyobb az elhasználódásuk is (pocketing). Van viszont erre is megoldás, mégpedig az LPG-tankba adagolandó flush-lube adalék (TUNAP 164), ami 10 000 km-ig megfelelő védelmet nyújt a szeleprendszer kenése és így megfelelő hűtése által. Ezen adalékok normál üzemkörülmények között is ajánlottak, mivel a motor élettartamát alaposan megnövelik, ezáltal a szerviz költségeket lecsökkentik.

 

Dízelgáz rendszer alkotóelemei:

 

1.OSCAR-N DIESEL ECU (Gázkomputer)

2.Komplett elektromos korbács

3.Beltéri egység

4.Kopogás érzékelő szenzor

5.Kipufogógáz hőmérséklet szenzor

6.Beszívott levegő„

7.Reduktor fűtés „

8.LPG elpárologató/reduktor

9.Gázfázisú szűrő

10.LPG-gázbeeresztő mágnesszelepek (gázinjektorok)

11.LPG-gázszelepek (folyékony LPG-re, 2 db)

12.Rézcső( fi 8 mm és fi 6 mm, hőszigetelt)

13.Gumicsövek (víz-, gáz, injektorok stb.)

14.T-elemek a motorhűtő folyadék megcsapolásához

15.További apróbb alkatrészek, melyek a rögzítésekhez szükségesek.

 

A hidrogén hajtás

 

A magyar oldalakon a kérdés tárgyalása kissé félreérthető. Ugyanis a hidrogén hajtás alatt elsősorban a hidrogén cellás autók hajtását kell, hogy értsük.Hidrogénüzemanyagcellásmeghajtású autók ( hydrogen fuel-cell vehicles).

 

A magyar oldalakon gyakran a hidrogén hajtást alatt hidrogén vegyesüzemet értenek. Ebben az esetben a hidrogén felhasználás aránya alacsony a teljes üzemanyag felhasználás tekintetében.
A rendszer elektrolízis segítségével különválasztja az oxigént és a hidrogént, ezután a hidrogént, mint üzemanyagot a szívórendszeren keresztül az égéstérbe vezetjük. hidrogén A hidrogén összekeveredik a motor hagyományos üzemanyagával. Tehát ez egy vegyes üzem.

 

Ezt az üzemmódot a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem engedélyezi.

Tudta-e ön?

Az elégetett szénlánc minél rövidebb, a kibocsátott égéstermék annál kevésbé szennyezi a környezetet.